ترکیه کشوری در مرز دو قاره آسیا و اروپا است. این مساله باعث تقویت مراودات بینالمللی در زمینههای مختلف از جمله مسائل آموزشی شده است.
دانشگاههای ترکیه از اعتبار علمی بالایی در مجامع بینالمللی برخوردار هستند و مدارک تحصیلی آنها در تمام کشورهای دنیا معتبر است. از سوی دیگر دانشجویان پذیرفته شده در دانشگاههای ترکیه میتوانند از مؤسسات آموزش عالی کشورهای اروپایی و آمریکا، بورسیه تحصیلی دریافت کنند.
نظام آموزشی ترکیه اینگونه است که، تحصیل ابتدایی در ترکیه از ۶ سالگی آغاز میشود. دانشآموزان تمامی مقاطع در این کشور میتوانند در مدارس دولتی بهصورت رایگان و در مدارس خصوصی با پرداخت شهریه، خدمات آموزشی را دریافت کنند. مقطع ابتدایی در ترکیه، ۵ سال، راهنمایی، ۳ سال و دبیرستان، ۴ تا ۵ سال است. برخی از زبانهای تدریس در مدارس ترکیه عبارتند از: ترکی استانبولی آلمانی، انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی
بیشتر بخوانید => خواندن دندان پزشکی در ترکیه
آزمون دانشگاههای در ترکیه چگونه است؟
مهمترین شرط پذیرش دانشجو در دانشگاههای ترکیه، کسب مدرک دبیرستان و دریافت نمره قبولی در آزمون دانشگاه است. در نظام آموزشی ترکیه، چیزی به نام آزمون سراسری وجود ندارد. هریک از دانشگاههای ترکیه بهطور مجزا و دو بار در طول سال، براساس رشتههای اعلام شده و میزان پذیرش، اقدام به برگزاری آزمون میکنند. زبان تدریس در بسیاری از دانشگاههای ترکیه، زبان ترکی استانبولی است و این دانشگاهها برای دانشجویان خارجی، دورههای رایگان زبان برگزار میکنند.
شرایط پذیرش دانشجویان خارجی در ترکیه
برای تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه ابتدا باید در آزمون تومر (Tommer) شرکت کنید و نمره قبولی آن را بهدست آورید. زیرا زبان تدریس در بسیاری از دانشگاههای ترکیه، زبان ترکی است و این آزمون، نشان دهنده سطح آگاهی و تسلط شما نسبت به این زبان است.
آزمون یوس (Yos) آزمون دیگری است که باید در آن شرکت کنید و نمره قبولی آن را بهدست بیاورید. این آزمون بیشتر برای ورود به دانشگاههای دولتی ترکیه برگزار میشود و برای ورود به دانشگاههای خصوصی این کشور، سابقه تحصیلی دوره دبیرستان شما کافی است. آزمون یوس دارای ۸۰ سوال در زمینههای تس هوش، ریاضی و هندسه است.
آزمون مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در ترکیه، هر دو سال یک بار برگزار میشود. علاوه بر این آزمون باید نمره قبولی آزمون تومر را هم بهدست بیاورید. زبانهای انگلیسی، آلمانی و فرانسوی نیز از جمله زبانهای تدریس در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا هستند.
بهترین دانشگاههای ترکیه را بشناسید
پیش از هرگونه اقدام برای مهاجرت تحصیلی ابتدا باید با مؤسسات آموزشی کشور مقصد مهاجرت آشنا باشیم. رتبه علمی دانشگاه، میزان اعتبار دانشگاه و مدارک تحصیلی دانشگاه، امکانات و تجهیزات آموزشی، فضای آموزشی، شهری که دانشگاه در آن واقع شده است و شهریه دانشگاه از جمله مواردی است که باید در این زمینه مورد توجه قرار دهیم. در ادامه با شماری از دانشگاههای معروف و معتبر ترکیه آشنا میشویم:
دانشگاه کوچ دانشگاه بوگازیسی دانشگاه سابانجی دانشگاه فنی خاورمیانه دانشگاه فنی استانبول دانشگاه بیلکنت دانشگاه آتیلیم دانشگاه استانبول دانشگاه قاضی دانشگاه حاجت تپه دانشگاه آنادولو دانشگاه آنکارا دانشگاه باهچهشهیر
مدارک و شرایط اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
داشتن دعوتنامه یا نامه پذیرش یکی از دانشگاههای ترکیه، مهمترین شرط اخذ ویزای تحصیلی ترکیه است. داشتن این دعوتنامه به معنای این است که فرد متقاضی از سوی دانشگاهی در ترکیه برای تحصیل پذیرفته شده است و اکنون نیاز به ویزای تحصیلی دارد. بنابراین بعد از دریافت این دعوتنامه میتوانید فرم درخواست و مدارک اخذ ویزا را ارسال کنید. این مدارک عبارتند از:
چهار قطعه عکس رنگی جدید گذرنامه با ۶ ماه اعتبار مدرک تمکن مالی متقاضی نامه پذیرش تحصیلی دانشگاه اصل و فتوکپی گذرنامه با شش ماه اعتبار انگیزه نامه دانشجو با متن اهداف تحصیل در ترکیه بیمهنامه دانشجویی بلیتهای رفت و برگشت تاییدیه پرداخت هزینههای ویزا کار دانشجویی در ترکیه
یکی از مزایای تحصیل در ترکیه امکان اخذ مجوز کار پارهوقت دانشجویی است. دانشجویان به این شیوه میتوانند بخشی از هزینههای زندگی دانشجویی و تحصیل در ترکیه را فراهم کنند. متقاضیان دارای این مجوز از امکان اشتغال تا ۳۰ ساعت در هفته برخوردار میشوند. کار در بخشهای اداری دانشگاه، کتابخانه دانشگاه، رستوران و کافیشاپ، فروشندگی و پرستاری از کودکان و بیماران از جمله این مشاغل است.